sâmbătă, 22 noiembrie 2014

După 25 de ani: Istoriile şi memoriile comunismului

În zilele de 20 şi 21 noiembrie 2014 s-au desfăşurat lucrările conferinţei internaţionale, După 25 de ani: Istoriile şi memoriile comunismului. Iniţiată de Claudia-Florentina Dobre şi Valeriu Antonovici şi organizată de Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) şi Fundaţia Culturală Memoria, în parteneriat cu SNSPA, conferinţa s-a bucurat de participarea a peste 100 de persoane, profesori universitari, cercetători, postdoctoranzi, doctoranzi din Republica Moldova, Bulgaria, Germania, Statele Unite ale Americii, ce au prezentat 65 de lucrări privitoare la tematica memoriei şi istoriei comunismului.Organizatorii și-au propus realizarea unui spațiu academic interactiv care să analizeze trecutul comunist şi moştenirea lui post-comunistă într-un efort de a înţelege atât regimul ce a schimbat structural România şi Europa de Est cât şi consecinţele acestui fenomen pe termen lung. Conferinţa s-a dorit şi a reuşit să se instituie drept cadru de reflecţie teoretic asupra istoriografiei româneşti şi internaţionale privitoare la comunism precum şi asupra rolului memoriei în crearea identităţilor naţionale şi colective într-o regiune aflată sub semnul unei traume culturale provocate de un regim absurd şi dictatorial.Lucrările prezentate au generat dezbateri aprinse privitoare la tipologiile tranziției, structurile de legătură dintre o epocă și alta dar şi la moştenirea şi moştenitorii comunismului. Participarea internaţională a dat loc unui schimb de idei şi experienţe utile în înţelegerea comunismului din Europa centrală şi de est şi a deschis noi căi de colaborare între experţii acestei regiuni. Despre organizatori:


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005. Rolul său rezidă, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.Înfiinţată în 1991, Fundaţia Culturală Memoria este o organizaţie ne-guvernamentală, fără scop lucrativ, a cărei misiune a fost şi este de a promova drepturile omului, valorile civice şi de a restitui memoria unor vremuri ce au încă repercusiuni asupra societăţii româneşti actuale. Principala activitate a Fundaţiei Culturale Memoria este publicarea trimestrială a MEMORIEI, revista gândirii arestate, înfiinţată cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România de regretatul scriitor şi fost deţinut politic, Banu Rădulescu.Școala Naţională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), înfiinţată în 1991 ca școală de guvernare și de pregătire a specialiștilor în domenii esenţiale ale societăţii, este un reper în peisajul academic românesc.


Claudia-Florentina DOBRE este doctor în istorie al Universităţii Laval din Québec şi secretar general de redacţie al revistei Memoria. A studiat la Central European University şi la Universitatea Laval unde şi-a susţinut doctoratul în 2007. A fost cercetător invitat la Institutul pentru Studierea Trecutului Recent de la Sofia, postdoctorandă a Universităţii din Bucureşti (2010-2013). În 2007, i-a fost acordată bursa „Robert Schuman” a Parlamentului european. A publicat mai multe articole şi cărţi despre memoria comunismului şi a persecuţiilor politice, despre fostele deţinute politic, despre viaţa cotidiană a închisorilor comuniste. Este co-realizatoare a filmului documentar dedicat deportărilor din perioada comunistă intitulat: „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească”.Valeriu ANTONOVICI este doctor în ştiinţe politice al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din 2011. Licenţiat în Sociologie, deţine un master în Antropologie şi dezvoltare comunitară obţinut la SNSPA. Membru în mai multe proiecte internaţionale, realizator independent de filme documentare, a co-realizat împreună cu Mirel Bănică documentarul „Locuri memoriale din România: Piaţa Universităţii”, şi împreună cu Claudia-Florentina Dobre filmului documentar „Povestiri din Bărăgan. Amintiri din Siberia românească”. În 2007, a realizat documentarul, „Nu putem vorbi desprecomunism la colţ de stradă”. Din 2011 susține seminarul de „Politică Românească - Analiza Sistemului Comunist din România” la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA şi din 2014 – seminarul de „Metode de Cercetare în Ştiinţele Sociale” la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice.
 
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu